Ben jij eigenlijk wie je wilt zijn?

Hoe je in je jeugd overleeft en hoe je daar nu last van kunt hebben.

Het is nog niet eens zo heel lang geleden, een jaar of 5 denk ik, dat ik ontdekte dat ik niet was wie ik wilde zijn. Ik ontdekte dat ik heel goed was geworden in toneelspelen. En dat ik eigenlijk helemaal vergeten was wie ik ook alweer zelf was. Wie was ik eigenlijk? Geen idee.

Tja, Margriet, dat wist ik wel, maar dat is maar een naam. Bioloog, edelsmid, moeder, echtgenote en meer van dat soort etiketten.

Maar van binnen? Wie was ik in wezen? Ik kon er niet meer bij.

Hoe was dat nou zo gekomen?

Ik schreef er al eerder iets over.  Als hooggevoelig klein meisje begreep ik de wereld om me heen niet. En de wereld begreep mij niet. Dat is een heel beangstigende situatie als klein kind, want je bent wel afhankelijk van je ouders en anderen om je heen om te kunnen overleven.

Dus wat doe je dan? Ik paste me aan. Keek heel goed hoe de mensen om mij heen deden en deed dat na. Want zo was het goed, zo kreeg ik complimentjes en vonden mensen mij aardig. Het werkte. Ik voelde me geliefd, kreeg eten en verjaardagscadeautjes en ik groeide op.

Maar ik bleef doen wat ik deed: me aanpassen aan wat ik dacht dat de buitenwereld van mij verwachtte. Ook toen ik al lang zelfstandig was en het helemaal niet meer nodig was. Sterker nog, het ging me in de weg zitten.

Ik was zo bang dat mensen me zouden afwijzen dat ik niet durfde te laten zien wat ik dacht, voelde of welke ideeën ik had. Vooral als dat afweek van ‘de norm’.  

En zo vervreemdde ik steeds meer van mezelf. Met alle gevolgen van dien: lichamelijke klachten zoals migraine, fibromyalgie en allerlei allergieën, en de onvermijdelijke burn-out.

[ Want een burn-out komt niet, zoals veel mensen denken, door te hard werken. Het komt (bijna) altijd door de manier waarop jij met dat harde werken, of met andere situaties, omgaat. En die manier waarop, die ontstaat (bijna) altijd in je jeugd. ]

Nu genoeg over mezelf. Gelukkig weet ik weer wie ik ben en durf ik mezelf weer te laten zien zoals ik dat wil.

Hoe zit dat bij jou? Laat jij jezelf zien zoals jij dat wilt? Weet jij eigenlijk wel wie je wilt zijn?

Weet je wat jou tegenhoudt om helemaal te kunnen zijn wie je wilt zijn? Want je kunt wel wéten wie je wilt zijn en het ook wel wíllen laten zien, maar het ook dóen is vaak nog niet zo makkelijk.

En daar komt je jeugd weer om de hoek kijken. Ik ben echt niet de enige bij wie die vroege ervaringen je op latere leeftijd gevangen blijven houden. Daar heeft (bijna) iedereen wel last van. De een wat meer dan de ander natuurlijk. Bij de een is het een heftig trauma, denk maar aan misbruik of mishandeling. Bij de ander is het subtieler. Ik heb vaak cliënten horen zeggen: “Maar ik had een heel fijne jeugd, daar kan het niet aan liggen!” Als je dan wat beter kijkt blijken er toch altijd wel elementen in die jeugd te zijn geweest die nu nog zorgen voor belemmeringen.

En daar kun je gelukkig prima mee leren omgaan zodat je er geen last meer van hebt.

Ben je nieuwsgierig geworden en zou je hier wel meer over willen weten? Misschien kan ik je helpen? Neem dan eens een kijkje op deze website bij mijn aanbod. Of bel me even.